OPINIÓ · SOCIETAT

“COVID-1:9 ESTEM VEIENT MOLTA SOLIDARITAT”

La Toñi Garcia Guerrero treballa a l‘Hospital de Palamós i és infermera. Té 56 anys i fa 20 anys que treballa a Urgències de l’Hospital de Palamós. Viu a Palamós, està casada i té dues filles.

Hola Toñi, tu que treballes a l’Hospital de Palamós i estàs vivint de primera mà la crisi del coronavirus, em pots respondre unes preguntes referents al COVID-19? Són les següents:

– Com creus que s’ha originat aquest virus?

– “Aquest virus ha vingut de la Xina. Es creu que l’ha transmès un animal anomenat pangolí, o bé per un ratpeanat. Pel consum humà d’aquests animals s’han infectat les persones”.

– Quants infectats hi ha ara a Palamós?

– “ A data actual, 3 d’abril de 2020, hi ha 177 malats infectats, entre pacients i professionals, ingressats a l’Hospital i aïllats al seu domicili. Hi han hagut 12 víctimes pel coronavirus, d’aquests, 8 eren avis de la Residència de Palafrugell”.

– Quins horaris fas ara amb tot el tema del coronavirus?

-” Fem uns horaris molt extensius i intensius. Treballem a torns de 12 hores seguides, i si cal més, més hores fem, tota ajuda és benvinguda”.

– A on va ser el primer lloc de Catalunya que va haver un infectat?

-” Possiblemet el primer infectat va ser a Igualada, però amb les dades actuals no ho podem confirmar del tot”. 

– Quan es va conèixer el primer cas al món?

-” A les notícies es diu que el primer cas a la Xina va ser al desembre del 2019, però estudis posteriors han confirmat que el 15 de novembre, aproximadament, ja va aparèixer el primer cas positiu”.

-I a Catalunya?

-”Crec que a principis de febrer, però el recompte que es fa actualment d’infectats no és defintiu, aquesta data podia veure’s modificada”.

– Qui va ser el primer metge en dianosticar-ho?

-” Suposo que devia ser un metge xinès, per que va començar allà l’epidèmia, actualment pandèmia, i diuen que aquest metge va morir infectat pel COVID-19”.

– Aqui a l’hospital de Palamós com ho porteu?

-” De moment bé i controlat, però es preveu que aquest cap de setmana arribem al pic de la pandèmia, amb el màxim de casos infectats. Estem preparats per atendre assistencialment a tots els pacients”.

– Creu que es trobarà un medicament per curar el virus?

-” Sí, s’està treballant per trobar antivirals eficients que ajudin a millorar els simptomes i tractaments de la infecció, però el més important és trobar la vacuna que impedeixi la trasmisió del virus entre humans”.

– Dir això, i la vacuna per quan?

-” La previsió és que s’obtingui una vacuna pel Covid-19 en un any. Els laboratoris o científics que ho descobreixin, a part de ser una gran ajuda per la humanitat, es faran d’or!.”

-Està veient solidaritat amb la gent?

-”Estem veient molta solidaritat, començant pels professionals, que estan treballant dia i nit, arriscant la seva vida, per part de les empreses que ens estan portant a l’Hospital menjar, donacions econòmiques i material tal com mascaretes, guants, bates, etc…… per part de particulars que també estan fent donacions econòmiques, i les cosidores, les famoses cosidores que han cosit mils i mils de mascaretes desinteressadament. A tots els hi estem molt agraïts”.

– Li veus alguna part positiva al Covid-19?

-”El coronavirus és un virus molt dolent que mata a la gent, però hem de tenir en compte que ha respectat la línia de la vida, és a dir, que malauradament, estan morint molts avis, i això és molt greu, però és preferible que mori gent gran que nens petits…… això si que seria una catàstrofe. I beneficis, doncs sí, el planeta, degut al confinament, en dos setmanes ha millorant el medi ambient, ha reduït la contaminació, ha millorat la capa d’ozó, hi han menys accidents de tràfic, menys delinqüència, i hem fet família, hem recuperat valors que teniem oblidats. Potser a partir d’ara cada any hauríem de fer una setmana de confinament a tot el món”.

Mario Cambon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s